havaya uçtu ve birçok yatırımcı ciddi zararlarla karşı karşıya kaldı. LUNA veya UST’ye yatırım yapmamış olsanız bile kaostan fazlasıyla zarar gördünüz ve olayın tüm detaylarını bilmeniz gerekiyor. Çünkü son birkaç günde yaşadığımız şeyler kripto paraların tarihinde sadece 2 kere oldu. Mt Gox hacklenmesi ve Ethereum DAO olayından son ekosistemin tecrübe ettiği en büyük kaosun ortasındayız.
Bunu yazarken, Luna tüm zamanların en yüksek seviyesinden %99 düşüşle 1,16 dolardan işlem görüyor. UST hala ortalıkta sallanıyor ve 68 sentten işlem görüyor. UST’nin maruz kaldığı bankadan kaçma tarzı çöküşe neyin yol açtığı hakkında birçok spekülasyon var. Normalde komplo teorilerinden uzak durmak en iyisidir ancak buradaki yıkımın ölçeği ve benzeri görülmemiş doğası (Luna’nın 42 milyar dolardan ve UST’nin 18 milyar dolardan düşmesi) tüm senaryoları incelemeyi mecburi hale getiriyor.
Koordineli bir saldırı olduğu düşünülüyor. Kim tarafından? Henüz netleşmiş değil. Twitter’da pek çok söylenti dolaşıyor. UST algoritmik mekanizmasının tamamı çok karmaşıktır, bu yüzden son birkaç günün olaylarını mümkün olduğunca basit ve özlü bir şekilde açıklamak gerekiyor.
UST Nasıl Çalışır
UST, Luna tarafından teminat altına alınan sabit paradır. 1 UST satmak, her zaman 1 Luna (1 dolar değerinde) tokeni basmanızı sağlar ve bunun tersi de geçerlidir. Bu şekilde, UST’nin popülaritesi Luna’yı körüklüyor, bu da UST’nin 18 milyar dolarlık bir piyasa değerine ve ilk 10 kripto para birimine ulaşmasıyla Luna’nın meteorik fiyat artışını açıklıyor.
Ancak Luna hiçbir şey tarafından teminat altına alınmaz. Bu nedenle, şüphecilerin her zaman sorduğu soru şuydu:
“Satılan çok miktarda UST varsa ne olur?”
UST Nasıl Çöktü
Bu senaryoda, satılan her UST doları yeni bir Luna tokeni basar. Bu da Luna’nın fiyatının büyük ölçüde düşmesine neden olur. Ancak UST’nin satış baskısı Luna’nın hacmi absorbe edemeyecek kadar fazlaysa, o zaman ne olur? PEG yani 1 dolara sabitlik kaybedilir. UST 0,99 veya 0,20 dolara kadar düşebilir. Nitekim öyle de oldu. İnsanlar panikler ve daha fazla UST satar.
Bazıları arbitraj fırsatı sebebiyle bunu menfaatine kullanır. Tam olarak böyle oldu. Bu yılın başlarında, Terra’nın kurucusu Do Kwon, Bitcoin’in teminat olarak kullanılacağını, böylece yukarıda açıklanan senaryolarda Terra’nın müdahale edip bu Bitcoin rezervlerini UST satın almak için satabileceğini ve dolayısıyla fiyatı 1 dolar geri gelene kadar destekleyebileceğini duyurdu. BTC satışları UST 0,98 doların altına düştüğünde tetiklenecekti.
Bu anahtardır ve Terra tarafından büyük bir gözetimdi. Bir varlığı (UST) oldukça değişken bir varlık (BTC) ile teminat altına almak pek mantıklı değil. Bu nedenle, Bitcoin’in çöktüğü bir günde, plan, UST’nin satışını yatıştırmak ve sabitleyiciyi desteklemek için bu çöken Bitcoin’i satmaktı. Terra (teminattan sorumlu olan LFG aracılığıyla) geçen perşembe günü 37.000 bitcoin satın alarak teminat boyutunu 3,5 milyar dolara çıkardı. Bu, UST’nin 18 milyar dolarlık piyasa değerinin %20’sinden daha azının teminat altına alındığı anlamına geliyor.
Bununla birlikte, Bitcoin varlıkları ve planının tamamı halka açık olduğu için, piyasa ne olacağını biliyordu. UST sabitleyicisini kaybetmeye başladığında, Terra’nın UST’yi satın almak ve sabiti geri yüklemek için Bitcoin‘lerini satacağı anlamına geliyordu. Bu devasa satış emrinin piyasaya çıkmasıyla birlikte büyük bir korku başladı. Bu, Bitcoin’in kendisi gibi, Terra’nın teminat paketinin değerini açıkça düşürür. Bu nedenle, Terra’nın sabitleyiciyi destekleme yeteneği kısıtlanmıştır, çünkü teminatlarının piyasa değeri düşmektedir. 3,5 milyar dolar ve %20 teminat oranı kısa sürede 2,6 milyar dolar ve %14 teminat haline geldi. Bu, elbette, daha fazla korku ve paniğe, daha fazla satışa ve bir döngüye sebep oldu.
Tüm bunları inorganik olarak tetiklemek için birkaç şeyin olması gerekiyor, ancak başarmaları tam olarak zor değil. Birincisi, UST’yi sabitinden uzaklaştırarak endişe yaratmanız gerektiğidir. İşte zamanlama burada devreye giriyor
ası UST üzerindeki satış baskısını artırdı. 8 Mayıs tarihine kadar içinde 3 milyar dolarlık kripto varlık bulunan cüzdanda an itibariyle yaklaşık 99 milyon dolarlık varlık bulunuyor. Efe şunu söyledi; “3 milyar dolar değerindeki varlığın bir kısmının teminat gösterilerek kredi alındığını bir kısmının da Jump Trading’e LUNA ve UST fiyatlarını savunma amaçlı trade etmesi için aktarıldığını düşünüyorum”. Jump Trading bazı büyük borsalarda kripto para piyasalarındaki işlem tahtalarının korunmasını sağlıyor. LFG’nin elindeki BTC bu süreci atlatmasına yetmedi ve Vakıf token basım/yakım mekanizmasını temel alıyor. Sonuç olarak çılgınlar gibi LUNA basılacak ve öncelikle UST sabitinin geri kazanılmasına odaklanılacak. Sonrasında LUNA fiyat dalgalanmasının önü kesilmeye çalışılacak. Yani LUNA buradan 0,1 dolara da gidebilir. Sorumluluk Reddi: Bu yazıda yer alan bilgiler kesinlikle yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kripto para birimlerinin yüksek volatilite ve dolaysıyla risk taşıdığının farkında olmalı, kendi araştırmaları doğrultusunda işlemlerini gerçekleştirmelidir.
Обсуждают сегодня